Schimmel zit in de schimmelgroep (dezelfde groep als paddenstoelen) en terwijl paddenstoelen vaak een heerlijke aanvulling op het diner zijn, is schimmel een walgelijke ergernis die je huis kan verpesten als je het niet onder controle krijgt. Schimmel gedijt in vochtige, vochtige, donkere omgevingen, dus een belangrijke manier om schimmel in uw huis te voorkomen of te behandelen is het beoefenen van vochtbeheersingstactieken.

  • Terwijl veel vochtverwijderaars in huis beweren dat ze goed werken, maar als je ze doorloopt om er een te vinden die echt werkt, kan dat een gedoe en een dure aangelegenheid zijn. Een vochtabsorberende omgeving zal het veelvoorkomende probleem van schimmel en meeldauw in huizen helpen, vooral op meer vochtige locaties. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan hier oplossingen voor vochtbestrijding in Vlaanderen.

Wat is schimmel, en komt dit door vocht in huis?

De oorzaken van vocht in huis zijn natuurlijk bekend, en schimmel lijkt dan een groot probleem. Hoewel schimmel een groot probleem is in uw huis, is het een natuurlijk, gezond deel van de omgeving buiten uw huis. Schimmel helpt eigenlijk om materiaal af te breken dat dood en rottend is, dus buitenshuis is schimmel niet schadelijk of destructief – het is eigenlijk nuttig!

Schimmel is zo slecht in huis, omdat schimmel zal consumeren en vernietigen alles wat het vestigt op. Zodra schimmel begint te groeien in uw huis, zal het allergenen en andere irriterende stoffen voor de luchtwegen produceren en zal het giftige stoffen genaamd mycotoxinen laten groeien. Als uw familie voortdurend inademt wat schimmel in de lucht in uw huis brengt, kunnen ze echt ziek worden. Om deze reden is het noodzakelijk dat u erachter komt of u schimmel in uw huis heeft (het is niet altijd zichtbaar), en dat u het zo snel mogelijk laat behandelen.

Vochtigheidscontrole door schimmel in de woning

Aangezien schimmel vochtige omstandigheden nodig heeft om zich te kunnen verspreiden, zal het het beste groeien in ruimtes waar veel vocht op de muren zit. De volgende huishoudelijke problemen of situaties kunnen leiden tot schimmelvorming:

– Afwateringsproblemen

– Lekkende daken

– Goten die verstopt zijn

– Overstroomde kelder

– Vochtige kruipruimtes

– Natte of vochtige kelders of lekkages in de kelder

– Lekkende badkamer- of keukeninrichtingen of -afvoeren

– Onjuiste isolatie

– Onjuiste ventilatie

– Gebruik van luchtbevochtigers

– Natte kleren drogen binnenshuis

Vocht verzamelt zich op ramen, slecht ge├»soleerde muren en dakvlakken wanneer de binnenlucht warmer is dan de buitenlucht, wat kan leiden tot schimmelvorming. Schimmel kan buiten “natuurlijk” zijn, maar binnenshuis is het niet natuurlijk, en het heeft een vreselijke geur en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Om het vochtgehalte in uw huis onder controle te houden, zult u gebruik willen maken van hoogwaardige vochtafvoer, zodat de schimmel buiten blijft waar hij hoort te zijn in plaats van in uw huis.