Als het gaat om videodating, zien steeds meer mensen die aan het begin van de lockdown gedwongen zijn te acclimatiseren de verdienste ervan. Maar verzwakt verkering via FaceTime de vlam van romantiek?

https://www.youtube.com/watch?v=fKmvSn31qhs

We zijn er nu aan gewend om dingen online te zetten. Zelfs voordat het coronavirus ons onze huizen binnenstormde, kwam de overstap van “IRL” naar digitaal in een stroomversnelling. Slechts tien jaar geleden was het vinden van online liefde misschien een onderwerp van spot. Weet je nog toen datingprofielen zeiden: ‘Laten we afspreken te liegen over hoe we elkaar hebben ontmoet’ en je moeder je waarschuwde tegen het ontmoeten van vreemden van internet voor het geval je een kop en een statistiek zou worden? De rehabilitatie van online dating – en, volgens sommigen, het begin van de ondergang ervan – kwam met smartphones en apps die je hielpen een potentiële partner te selecteren, of deze af te wijzen, met één veegbeweging. Vanuit uw eigen telefoon kunt u een goede verstandhouding opbouwen, foto’s uitwisselen en misschien zelfs hals over kop vallen – maar met dien verstande dat u op een dag, tenzij u kattenvissen kreeg, elkaar echt in het echt zou kunnen ontmoeten. En druk dat vlees inderdaad tegen elkaar aan. Badoo is een bekende datingsite.

Toen quarantaine die optie plotseling ophief, pasten we ons snel aan – net als in andere gebieden, zoals in de rij staan ​​voor winkels of buren kluisteren voor illegale barbecues. Mensen die op zoek waren naar hook-ups, of partners die uit elkaar moesten gaan, probeerden hun hand – en al het andere – bij seks via FaceTime. Wie op zoek is naar romantiek, iets dieper en betekenisvoller, heeft de overgang misschien niet zo gemakkelijk gevonden. Het is lastig om een ​​nieuwe relatie op te bouwen tijdens een pandemie waarbij je alleen met mensen omgaat die je kent. Er is een moedige poging gedaan om te zoomen, met mensen die van de eerste date-ready cocktailbars of slecht gekozen boozers wisselen voor ondervraging door een laptop in hun eigen verlichte keuken.

Online video dating wordt steeds populairder

Zelfs de beroemde ‘Blind Date’-kolom van de Guardian schakelde over op virtuele matchmaking, waarbij elke geïsoleerde dater een gratis afhaalmaaltijd en een fles wijn kreeg om dingen op gang te brengen. Als je echter ziet hoe iemand langzaam voor je aan tafel over een tafel in een levendig restaurant wordt geraasd, heeft hij niet dezelfde energie via een scherm, terwijl huisgenoten theatraal in het schot kruipen om bij de koelkast te komen. In de geest van ‘uitproberen’ en het overwinnen van de beperkingen van het coronavirus, doen we allemaal alsof de dood van romantische serendipiteit en het opstellen van liefdesbelangen zoals we een to-watch-lijst samenstellen op Netflix, absoluut prima is. “Needs must” is minder een mantra geworden en meer een mind-wipe, dus we vergeten dat we er ooit van genoten hebben om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Zelfs als je seks negeert, zijn er tal van andere dingen over daten die zo sterk afhankelijk zijn van in dezelfde ruimte zijn. Die eerste date zenuwen, de ongemakkelijke maar schattige pogingen tot etiquette als het gaat om een ​​rondje halen of wijn schenken, of je vrienden sms’en terwijl ze naar het toilet gaan. Op een echte date kun je iemand naar je toe zien lopen, en weg, en je lichaamstaal afstemmen op die van hen. Je merkt hoe het licht hun ogen vangt, de kleine tics die ze hebben als ze spreken. Feromonen dansen in de lucht. Op een virtuele date, tenzij ze de camera over hun hele lichaam vegen alsof ze hun waren op een tv-winkelkanaal zetten, krijg je alleen een hoofd-en-schouders-beeld. Gefeliciteerd, je hebt een date met een postzegel. Het is een wonder dat iedereen de moeite kan nemen om iets nieuws te beginnen.

Hoe dan ook, de romantici van het VK zijn niet afgeschrikt en apps, die nu een echte afleiding zijn van de realiteit van het coronavirus, worden wakker met het feit dat de reis om dingen offline te halen niet zo soepel zal verlopen als ooit. “Hoewel de wereld het gevoel heeft dat het op pauze staat, zijn de datinglevens van onze gebruikers dat niet”, zegt Logan Ury, directeur relatiewetenschap bij Hinge, die videogesprekken in de app lanceert, zodat daters elkaar kunnen leren kennen zonder overhandiging over hun cijfers. “Een derde van de gebruikers vond het nuttig bij het bestrijden van gevoelens van eenzaamheid tijdens het afsluiten.”

Sociaal afgelegen dating lijkt misschien een droom voor de pijnlijk verlegen, maar zal een videogesprek veel doen om de zenuwen te kalmeren of kan het de zaken erger maken? Ury zegt dat haar onderzoek aantoont: “De nr. 1 reden waarom mensen geen videochat-dating proberen, is dat ze bang zijn dat het ongemakkelijk zal zijn”, maar toen ze eenmaal aan de gang waren, zei meer dan 80 procent dat het helemaal niet onhandig was. ‘Het is een lagedrukmanier om iemand te ontmoeten’, zegt Ury. ‘Wat heb je te verliezen?’ Ze heeft misschien een punt. Hoeveel erger zou je datingpool kunnen worden als je het niet probeert?

Ook voor 50+ is video dating een oplossing

Afgezien van vertrouwensproblemen, zijn er enkele valkuilen die specifiek zijn voor datums die worden uitgevoerd via wankele Zoom- of FaceTime-verbindingen: plotselinge pixelatie of het bevriezen van hun gezicht in een ongelukkige uitdrukking; voortdurend parroteren van “wat zei je, sorry?” als hun stem vervormt om te klinken als een galactische doodsstraal; de ongewenste hoek van de camera omdat ze weigeren hun laptop op boeken te stapelen of uit te pakken voor een telefoonstatief. Magie kan happen natuurlijk, maar is het genoeg om een ​​tweede poging te wagen, of een derde? De sleutel, zegt Ury, is om het niet als een sollicitatiegesprek te behandelen. ‘Gebruik dit moment als een kans om iemand echt te leren kennen, niet om opsommingstekens te ruilen met je cv’s’, zegt ze. ‘Waar zijn ze op dit moment enthousiast over? Wat houdt ze ‘s nachts wakker? Hebben ze nieuwe recepten geprobeerd? Waar kijken ze het meest naar uit om met hun vrienden te doen als het veilig is om af te spreken? ” 50plus match vind je ook op dating site.

Nu we het erover hebben … de ontmoeting. Wat dan? Als je eenmaal klaar bent om af te spreken, hoe ziet een sociaal afstandelijke date er dan uit? Zonder een kus om de deal af te sluiten, zit je niet alleen in … een zakelijke bijeenkomst? De transactie is een toekomstige belofte dat, misschien, je elkaar nog steeds leuk vindt als dit allemaal voorbij is?

Bij online dating is altijd het risico verbonden dat de digitale persona mogelijk niet overeenkomt met het vlees-en-bot-equivalent. Hoe teleurstellend om flirterige berichten uit te wisselen en hectares raakvlakken te vinden, alleen om het allemaal ongedaan te maken door een persoonlijkheid of gewoonten die een persoonlijke ontmoeting niet kan verbergen. Je zou kunnen beweren dat videodating in ieder geval een wat eerlijkere versie van onszelf is. Het is moeilijker om slechte meningen te onderdrukken in een spontaan gesprek, en incompatibiliteit zal gemakkelijker te herkennen zijn, maar als je verliefd wordt op een bewegend beeld, bereid je jezelf dan voor op meer teleurstelling als je eenmaal de beslissing hebt genomen om de (sociale) afstand te gaan ?

Of je het nu eens bent met video dating of niet, het lijkt erop dat we er een tijdje mee vast zitten. Een meerderheid van de scharniergebruikers die video-dating hebben geprobeerd, beweert dat ze van plan zijn dit in hun datingproces op te nemen, zelfs als het veilig is om elkaar persoonlijk te ontmoeten. In zekere zin is het logisch: de geleidelijke versoepeling van sociale afstand en de introductie van ‘bubbels’ betekent dat we heel selectief zullen zijn over wie we naderen. En we kunnen het coronavirus niet echt de schuld geven van het meer transactionele dating maken – de perfecte romcom meet cute is al lang aan het afnemen en de nieuwe definitie van spontaniteit is het regelen van een datum slechts een week van tevoren in plaats van een maand.

Hoe je de technologie ook gebruikt, het romantiekgedeelte is nog steeds helemaal aan jou. Er zal altijd kaarslicht en bliksemschichten zijn en Cupido is nog steeds een redelijk goed schot met een pijl vanaf een afstand van twee meter. Vingers kruisten je en smeden een sterke verbinding, hoe vluchtig je internet ook is.